Az OTP-nél a hitelezés, a Molnál az olajárak alakulására figyelhetünk. A Magyar Telekom és a Richter is tartogat meglepetéseket.

Miután véget ért a nagy hazai cégeknél a második negyedéves gyorsjelentési szezon, érdemes végigvenni, melyek a fontosabb mozgatórugók a blue chipeknél.

Az OTP-nél a nagy sztori a hitelezés bővülése, az elmúlt években ugyanis a bank hitelállománya jellemzően zsugorodott. Az elmúlt negyedévekben azonban már láthatók pozitív tendenciák, a magyar jelzáloghitel-kihelyezések már emelkednek. A menedzsment arra számít, hogy a hazai jelzáloghitel-állomány az év végén hónapról hónapra növekedhet, így ha a marzsok tovább szűkülnek, az állományok bővülése megteremtheti a lehetőséget a profit bővülésére.
A nettó kamatmarzsnál idén 25 bázispontos szűkülés várható, ezt részben az okozza, hogy az új hitelkihelyezéseken belül magasabb a kkv- és nagyvállalati hitelek aránya, amelyeken alacsonyabb a marzs. Az orosz és az ukrán OTP-re is kiemelten figyelnek a befektetők, mindkét leánybanknál nyereséget vár idén a menedzsment, ott a krími és kelet-ukrajnai harcok esetleges kiújulására érdemes figyelni.
bankszektor.hu/vg.hu/freeimages.com