Az Erste Bank Hungary (EBH) Zrt. augusztus 11-én megtartott közgyűlése módosította a társaság alapszabályát a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonszerzésével összefüggésben, valamint beválasztotta az állam képviselőit a vezető testületekbe - tette közzé a hitelintézet a BÉT honlapján pénteken.

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a magyar állam részéről és az EBRD 15-15 százalékos részesedést szerzett az EBH-ban, egyenként 38,9 milliárd forintot fizetve a részvénycsomagért. A tulajdonszerzésre a tranzakcióval kapcsolatos hatósági jóváhagyásokat és a szerződések egyéb feltételeinek teljesülését követően augusztus 11-én került sor. Az Erste Group Bank AG részesedése ezzel összhangban 70 százalékra csökkent.

Az új tulajdonosok a 2016. június 20-án megkötött részvényesi megállapodások alapján jogosulttá váltak arra, hogy egy-egy tagot az Erste Bank igazgatóságába, egy-egy tagot pedig a felügyelőbizottságba (fb) delegáljanak.

Az Erste Group Bank AG a Corvinus jelölése alapján augusztus 10-én - akkor még egyedüli részvényesként - tulajdonosi határozatával Marczinkó Zoltán Istvánt az igazgatóság külső tagjává, Zsolnai Alízt pedig a felügyelőbizottság tagjává választotta, továbbá, munkavállalói küldöttként ugyancsak fb-tagnak választotta Kósa Annát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az új testületi tagok megválasztását már korábban jóváhagyta.

Az új testületi tagok megbízatása 2016. augusztus 11-től hatályos és ötéves időtartamra szól, díjazásukra az Erste Bank érvényben lévő szabályai vonatkoznak.

Az EBRD delegáltjainak jelölése és megválasztásuk felügyeleti engedélyezése folyamatban van, ezzel összefüggésben részvényesi határozat nem született - közölte az EBH.

mti/bankszektor.hu/freeimahes.com