A bank közgyűlése tavaly 46,2 milliárd forintot fizetett ki osztalékként 2015-re. Az OTP-csoportról kiemelte: hosszú évek csökkenése után nőni kezdtek a hitelállományok Magyarországon a banknál. Tavaly az orosz és az ukrán leánybank, több év veszteséget követően, együttesen 25 milliárd forintos eredményt ért el. Közölte, az egyedi tételek tavaly, sok év után először, nem jelentettek nagy negatív hatást, amiben fontos szerepe volt a bankadó csökkenésének. Az eredményesség a részvényárfolyam alakulásában is megjelent, több mint 20 százalékkal meghaladva a 2008 nyarán mért szintet.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, a hitelállomány csoportszinten 6 százalékkal nőtt, és 3 százalékkal bővült az Axa magyarországi üzletágának átvétele nélkül, míg Magyarországon összesen 12 százalékos volt a növekedés, az Axa nélkül pedig 5 százalékos. Magyarországon 4 százalékkal nőttek a fogyasztási hitelek, és 14 százalékkal a mikro- kis-, közép- és nagyvállalati hitelállomány - számolt be. A bank nagy várakozással tekint 2017-re, Magyarországon és a régióban is - jelentette ki.

A lakáspiacról elmondta, "még messze vagyunk a csúcstól" és további növekedést vár az idén, ami a lakásárak és a tranzakciók számának növekedésében nyilvánul majd meg. Úgy vélte, egyre több újlakás lesz a piacon, arányuk nőni fog.
Tavaly Magyarországon 40 százalékkal nőtt a lakáshitel-folyósítás, az igények beadása 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de további gyorsulás várható, mert nő a kereslet - fejtette ki.

Elmondta, nőtt a vállalati hitelállományból is a bank piaci részesedése, már közelít a 15 százalékhoz, így az OTP újrapozícionálta magát a piacon, mint az egyik legerősebb vállalati hitelezéssel és bankolással foglalkozó hitelintézet.
Kiemelte az Axa Bank főként lakáshitel állományának sikeres átvételét, és azt, hogy nagyon gyorsan, 6-7 hónap alatt sikerült integrálni az OTP-be.

Az idei várakozások között kiemelte, egy negatív korrekciós tételt várnak, a magyar és a szlovák bankadót, összesen 15,4 milliárd forint értékben, aminek 95 százaléka a magyar bakadó. A vezérigazgató-helyettes szerint ez még mindig "brutálisan magas érték", annak ellenére, hogy jelentősen csökkent, de még mindig "kilóg a magyar bankrendszer az európai sztenderdekből".

A hitelállomány várhatóan 2017-ben tovább nő, az üteme is gyorsulhat, de még mindig egyszámjegyű növekedés várható - mondta.

Bencsik László szerint a kamatmarzs tovább csökken, mivel Magyarországon a referenciakamat (bankközi kamat) jelentősen mérséklődött az utóbbi pár hónapban, 20-30 bázispont körülire. Ez azért fontos, mert a változó kamatozású hitelek, a vállalati és a lakáshitelek elsősorban, ehhez a referenciakamathoz vannak kötve - tette hozzá. Kifejtette, az idén kevesebb hitel bedőlésével számolnak, így a kockázati költségek tovább csökkennek tavalyhoz képest, ami pozitív hatással lehet az eredményre.

A vezérigazgató-helyettes szerint az OTP idén is folytatja az akvizíciókon keresztüli növekedés stratégiáját, a körülményektől függően idén is "feltett szándékuk" további bankokat, állományokat vásárolni.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)