A négynapos kereskedési héten a részvénypiac forgalma 59,27 milliárd forint volt az előző, szintén négynapos héten elért 53,75 milliárd után, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében jelezte: a héten ismét új történelmi csúcsra emelkedett a BUX, de a pénteken érkezett Mol gyorsjelentés elkedvetlenítette a befektetőket, és negatív korrekció indult.

A hét elején kedvező hírek érkeztek a vezető részvényekkel kapcsolatban. A Mol részéről megerősítették, hogy az orosz Rosneft érdeklődik az INA két finomítója iránt, és a vállalat nyitott a tárgyalásokra. A kommentár szerint ha sikerülne megállapodni, jelentős bizonytalansági tényező árazódna ki a Mol részvényeiből.

Kedden nyitás előtt a Richter tájékoztatta a befektetőket, hogy kizárólagos licenc- és értékesítési szerződést kötött a Prima-Temp Inc. vállalattal. A megállapodás értelmében a Richter az Amerikai Egyesült Államok és Kanada kivételével a világ valamennyi piacára vonatkozó kizárólagos értékesítési jogot szerez a PriyaRing innovatív orvostechnikai eszközre.

A nemzetközi befektetői hangulat is kedvező volt, a fontosabb nemzetközi részvényindexek is új csúcsokat ostromoltak.
A Mol pénteken közzétett harmadik negyedéves számai minden soron elmaradtak a várakozásoktól, így az olajtársaság árfolyama jelentősen esett a hét utolsó kereskedési napján.

Az Equilor elemzése szerint a részvénypiacon a legfontosabb kérdés most az, hogy tartós lesz-e a pénteken megindult negatív korrekció.

Az OTP árfolyama hétfőn még 11 ezer forint közelében mozgott, majd lassú csökkenés indult, ami folytatódhat a következő napokban. A Mol jegyzése is bizonytalanul mozoghat a jövő hét elején. A Richter esetében lehet még némi tér az emelkedéshez, és a Magyar Telekom is visszakorrigálhat néhány forintot a csökkenő hullám után - közölték.

A kommentár szerint van esély arra, hogy az új történelmi rekord beállítása után hosszabb, 1-2 hetes profitrealizálási hullám következik, majd november közepén-végén érkezhetnek ismét a vásárlók.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Richter árfolyama 3,07 százalékkal erősödött a héten, a papír 6808 forinton zárta a kereskedést pénteken, a részvények heti forgalma meghaladta a 7,56 milliárd forintot.

A legnagyobb mértékben, 2,33 százalékkal az OTP gyengült, a bankpapír a hét utolsó napján 10 675 forinton zárt, a részvények forgalma 12,36 milliárd forint volt az előző heti 24,50 milliárd után.

A Mol árfolyama 1,28 százalékkal csökkent a héten, pénteken 3170 forinton zárt a papír, forgalma 12,63 milliárd forint volt. A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,21 százalékkal mérséklődött, pénteken 469 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta az 1,28 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3860,59 ponton zárt pénteken, 515,94 ponttal, 15,43 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pinterest)