Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.
Az átmeneti fizetési könnyítések irányába tett kormányzati lépések a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálják. Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne okozzanak tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A törlesztési moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági átstrukturálás, amely segít megoldani az adósok átmeneti nehézségeit - értelmezte a törlesztési moratórium meghirdetését az MNB.
Közleményében a jegybank kiemeli: az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít, a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell. Mivel pedig az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.
A törlesztések későbbre tolása befolyásolja ugyan a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy minden esetben biztosítsa a szektor működéséhez szükséges likviditást, és ezzel támogassa a pénzügyi stabilitás fenntartását - zárta közleményét az MNB jelezve, hogy kész betölteni saját szerepét is a rendkívüli helyzetben.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay, Mti)