Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai hétfői tanulmányukban közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra együttesen kiszámított, GDP-súlyozással mért átlagos beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havi 53,8-ről szeptemberben 55,3-re emelkedett.

A ház számításai szerint ez az ipari termelés 8 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedésének felel meg.
A Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy a szélesebb közép- és kelet-európai EU-térségben - Szlovákiát és Romániát is beleszámítva - a harmadik negyedévben átlagosan 4,5-5 százalék között lehetett a gazdasági növekedés éves összevetésű üteme.

A cég szerint azonban ez egyben valószínűleg a tetőzést is jelentette, és a következő negyedévekben 2,5-3 százalékra mérséklődik az országcsoport átlagos növekedési üteme, ahogy a kapacitási korlátok elkezdik éreztetni hatásukat.
A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint e szűk kapacitásbeli keresztmetszetek egyszerre hajtják majd fel a bérkiáramlás növekedési ütemét és az inflációt, a térségbeli jegybankok viszont a cég által vártnál lassabban reagálnak erre monetáris alapállásuk szigorításával.

A ház szakértői közölték: ennek ellenére fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy jövőre megkezdődik a monetáris szigorítási fordulat a közép-európai EU-gazdaságokban.

A Capital Economics közgazdászainak prognózisa szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának is vissza kell majd fordítania a múlt hónapban bejelentett enyhítési lépéseket, ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy az inflációs nyomás középtávon erősödésnek indul, és/vagy a befektetési eszközök piacain árfolyambuborékok alakulnak ki.

A cég 2018-ban 3,8 százalékos, 2019-ben 3 százalékos éves átlagos inflációt vár Magyarországon, és hétfői előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az MNB alapkamata a jövő év végéig 1,50 százalékra, 2019 végéig 3,00 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

Más nagy londoni házak új középtávú előrejelzései is valószínűsítik, hogy az MNB kamatemelési ciklusba kezd, jóllehet a szigorítás agresszivitásának mértékéről nem teljes a konszenzus a Cityben.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte: 315 forint/euróra emelte 2017 végére szóló forintárfolyam-prognózisát az eddig érvényben tartott 310 forint/euróról, és 311 forint/euróra a jövő évi átlagos árfolyamra adott becslését az eddigi 308 forint/euróról, elsősorban az MNB jelenlegi kitartóan "ultraenyhe" monetáris alapállása és a monetáris tanács ugyancsak enyhítési hajlamot tükröző előretekintő útmutatásai miatt.

A BMI Research londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy az MNB által alkalmazott nem konvencionális enyhítési lépések az erősödő maginflációs nyomás környezetében mélyen a negatív tartományba süllyesztették a rövid távú kamatokat, ugyanakkor enyhítették a hozamgörbe meredekségét.

A ház szerint azonban az euróövezeti jegybank (EKB) valószínűleg már ebben a hónapban bejelenti élénkítő célú kötvényvásárlási programjának visszafogását, emellett várhatóan a közép- és kelet-európai társgazdaságok jegybankjai is szigorúbb alapállásra váltanak.

A BMI Research londoni elemzői szerint ebben a környezetben az MNB 2018 vége felé elkezdi leépíteni egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit, 2019-ben pedig kamatemelésbe kezd, és annak az évnek a végére 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

Ennek hatására a BMI Research várakozása alapján 2019-ben az egész éves átlagos forintárfolyam 308 forint/euróra erősödik vissza.

A cég hétfői elemzése szerint a forint meredekebb leértékelődését most is több fundamentális tényező korlátozza. Az euróövezeti átlagot várhatóan a következő években is "kényelmes előnnyel felülmúló" GDP-növekedési ütem, a hazai össztermékhez mért adósságráta csökkenése és ezen belül a devizahitelek hányadának mérséklődése, valamint a csökkenő kamatok melletti refinanszírozási képesség várhatóan hozzájárul a magyar gazdaság iránti befektetői bizalom fenntartásához.

E tényezők hatásai már most megmutatkoznak azon, hogy a magyar államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a globális pénzügyi válság óta nem mért mélypontokra csökkent, emellett a következő években is várhatóan jelentős többletekkel zár a magyar folyómérleg-egyenleg - hangsúlyozzák hétfői tanulmányukban a BMI Research londoni elemzői.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pinterest)