Az MNB áprilisban kiadott Fizetési mérleg jelentéséből vált ismertté, hogy az év végére a rövid - éven belüli lejáratú - külső adósság historikus mélypontra, 16,4 milliárd euróra süllyedt. Így a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan-szabályt figyelembe véve, a devizatartalék tavaly év végi 23,368 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladta a rövid külső adósság szintjét, és ez április végén is igaz lehetett.

Idén egyedül februárban csökkentek a tartalékok 858 millió euróval, amiben szerepet játszott egy 369 millió dollár értékű kötvénylejárat. Az eredetileg 1,25 milliárd dolláros ötéves dollárkötvény állománya már 2016 végére 713 millió dollárra csökkent és a tavaly októberi kötvénycsere ügyletben 344 millió dollárt átváltottak belőle tízéves lejáratú eurókötvényre.

A legközelebbi kötvénylejárat június 11-én lesz, amikor egy tízéves, eredetileg 1,5 milliárd euró értékű 5,75 százalékos kamatozású kötvényből fennálló 1,288 milliárd euró adósság visszafizetése válik esedékessé.


(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pinterest, mnb)