A három hónapos betétek múlt havi 25 milliárdos csökkenését a tendereken elfogadott betétek leszorítása okozta. A monetáris tanács decemberi ülésén a 2016. végi 900-ról 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét első negyedév végén fennálló állományát, ami a testület várakozása szerint további  100-200 milliárd forint kiszorítását jelenti. A három hónapos betétetek állománya január végén 875 milliárd forint volt.

A bankok MNB-nél vezetett számláinak átlagos egyenlege januárban az utóbbi hónapokhoz hasonló mértékben, 6,8 milliárd forinttal haladta meg a kötelező tartalékolás 177,8 milliárd forintos összegét.

Az MNB külföldi követelései 89,4 milliárd forintnak megfelelő összeggel nőttek, kötelezettségei 32,4 milliárd forinttal 878,7 milliárd forintra csökkentek a múlt hónap átlagát tekintve. A követelések kismértékű emelkedését az Európai Uniótól befolyt pénzek növelték, míg a forintlikviditást nyújtó swap-ügyletek állományának mérséklődése és a forint árfolyamának erősödése csökkentette.

A forintlikviditást nyújtó EUR/HUF swapokból eredő jegybanki devizakötelezettségek és forintkövetelések havi átlagos értéke 38,2 milliárd forinttal 241 milliárd forintra mérséklődött.Az MNB devizahitelek elszámolásához és átváltásához kapcsolódó swapokból származó devizakötelezettségek és forintkövetelések a múlt hónapban 127 milliárd forinttal 334,4 milliárd forintra csökkent.

A központi kormányzatnak a jegybanknál tartott betétei csaknem kétharmadukkal megugrottak januárban, az év végi 1140 milliárd forintról 714,2 milliárddal 1853,8 milliárd forintra emelkedtek.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)