A piacok elsősorban az éppen lendületbe jövő harmadik negyedévi tőzsdei eredmény beszámoló szezon legfrissebb közzétételeire figyelnek majd. A nagyobb cégek közül szerdán a Reckitt Benckiser és a Carrefour teszi közzé jelentését.

Különböző fórumokon beszédet tartanak szerdán az Európai Központi Bank (EKB) vezetői, Mario Draghi elnök és Benoît Couré igazgatósági tag. Szerdán az euróövezeti ipari termelés augusztusi alakulásáról teszi közzé kimutatását az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az amerikai tőzsdei kereskedésre a megkezdett lakóingatlan-építések szeptemberi alakulásáról megjelenő adat, valamint a Fed szubjektív gazdasági helyzetértékelése, az európai idő szerint esti órákban megjelenő Bézs könyv lehet hatással.

Veszteséggel zárt kedden az európai tőzsdék többsége, a pán-európai Stoxx 600 index 0,25 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,17 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,04 százalékkal emelkedett.

A frankfurti DAX index 0,07 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,14 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékkal csökkent, a madridi IBEX-35 viszont 0,35 százalékkal emelkedett.

Vegyes értékekkel zárták a keddi tőzsdenapot az amerikai piacok és az indexek szintén vegyes állásával indult meg a szerdai kereskedés is az ázsiai tőzsdéken.

A Wall Street indexei a jó vállalati eredményeknek köszönhetően erősödtek, a DJIA-30 index 0,18 százalék emelkedéssel új rekordon zárt és nap közben első alkalommal átlépte a 23 ezer pontos határt is. Az S&P-500 index 0,07 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite indexet viszont csekély, 0,01 százalékos veszteségbe húzta le zárásra az eddig elért árfolyamnyereséget lefölöző profitkivétel.

Az európai zárás előtt másfél órával a Tokió 0,30 százalék, Sanghaj 0,19 százalék nyereségben állt, Hongkong viszont 0,07 százalék, Szöul 0,11 százalék veszteséget mutatott. Az ázsiai piacok a kínai kommunista párt egyhetes kongresszusára figyelnek, ahol Hszi Csin-ping elnök megnyitó beszédében egy modern szocialista ország felépítését, a szegénység felszámolását, a stabilitás és a jólét egy új korszakának megteremtését tűzte ki célul. Bejelentette, hogy Kína az innováció éllovasaként a tudomány és a technológia eddig feltáratlan területeit készül megnyitni.

Az olaj árát szerdán az amerikai nyersolajkészletek múlt heti csökkenéséről közzétett adat, valamint az iraki-kurdisztáni olajmezőkön a termelés fennakadásának kockázata emelte meg. A Brent nyersolaj ára 0,55 százalékkal hordónként 58,20 dollárra, a WTI nyersolajé 0,33 százalékkal 52,05 dollárra emelkedett.

Az arany ára szerény mértékben felfelé korrigált egy hetes mélypontról. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,06 százalékkal 1286,94 dollárra emelkedett unciánként.

A dollár árfolyama kevéssé változott, az euró 0,03 százalékkal 1,1763 dolláros jegyzésre gyengült.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay)