Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója elmondta: a magyar bankrendszer helyzete javul, de külföldön nőnek a kockázatok. Véleménye szerint az is gond, hogy a cégek hozzászoktak az olcsó hitelekhez és az alacsony kamatokhoz is. Az MKB az EU felé tett vállalásai miatt kerüli a projektfinanszírozást, de a jövőben előtérbe helyezi az úgynevezett fintech megoldásokat és az innovatív kis- és középvállalkozásokat - tette hozzá.

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: Magyarországon régen voltak olyan alacsonyak a kockázatok a bankszférában, mint jelenleg, a lakáscélú hitelek állománya a GDP-hez mérten a 2002-es szinten áll. Kiemelte: az OTP Banknál nincs olyan banki terület, ahol ne a növekedésre törekedne a hitelintézet, már csak azért is, mert a magyar gazdaság további bővülésére számítanak.

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója szerint a hitelállomány növekedésére, ugyanakkor a bevételek csökkenésére lehet számítani a magyarországi bankrendszer jövőjét tekintve. A pénzintézetek nyereségességét 2016-2018-ban még javítja a céltartalékok visszaírása, de a tartós profitnövekedést csak a kamatok emelkedése alapozhatja meg. Kedvező azonban, hogy például Bécshez vagy Pozsonyhoz képest Magyarországon még mindig nem annyira alacsonyak a hozamok - elemezte az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója kiemelte: nem szabad, hogy az idei első féléves magyarországi kedvező banki nyereségszámok túlzott optimizmust keltsenek, az alapvető banki működés profitabilitása, a hitelezés profitabilitása ugyanis romlik. Az alacsony kamatkörnyezet tartós fennmaradása felgyorsíthatja a bankszektor konszolidációját - tette hozzá.

Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója kifejtette: az első fél évben a nagybankok bevétele csökkent, és még mindig túl sok pénzintézeti szereplő tevékenykedik a bankpiacon. Bankválság nem fenyeget, de az igen, hogy tartósan alacsony marad a nyereségesség, és a bevételeket tovább csökkentheti a bankrendszer növekvő digitalizációja is - vélte. Kiemelte: a Budapest Bank a lakossági mobilfizetések területén is újdonságok bevezetését tervezi.

(Forrás:bankszektor.hu;mti/Fotó:twitter)