Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a pénzintézet jelentősen javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány 2018 végére 48,8 százalékra csökkent a 2017 végi 54,1 százalékról.
Jelasity Radován elmondta: tavaly az Ersténél a hitel/betét arány 74,5 százalék volt, a bank betétállománya 1730 milliárd forintot, a hitelállomány 1290 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélbetétek 12,3 százalékkal, az ügyfélhitelek 14,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben.
Jelezte: a működési bevételek 10 százalékkal nőttek, miközben a költségeket sikerült szinten tartani, a működési eredmény így 71 milliárd forintot ért el tavaly, ami 22,4 százalékkal magasabb, mint 2017-ben.
Az Erste Bank hitelezési aktivitását mutatja, hogy miközben az ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 15 százalékkal bővült, a nem teljesítő hitelek aránya tavaly év végére rekordalacsony szintre, 3,6 százalékra csökkent a 2017 decemberi 5,1 százalékról - tette hozzá.
Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: tavaly a lakossági hitelállomány 7,1 százalékkal 730 milliárd forintra nőtt. A bankpiaci részesedése az új jelzálog-folyósításoknál az egy évvel korábbi 8 százalékról 10 százalékra nőtt 2018-ban. A bank előrejelzése szerint idén átlagosan 10 százalékos kihelyezés-növekedésre lehet számítani a lakáshitelezésben - tette hozzá Harmati László.
Jelezte: a bank piaci részesedése az újonnan kihelyezett személyi kölcsönöknél egy év alatt 10 százalékról 15 százalékra emelkedett az elmúlt évben.
Kiemelte: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - a befektetések és a betétek - több mint 11 százalékkal, 2600 milliárd forintra nőtt 2018 végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalékot ért el.
Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője kifejtette: intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, míg a piac átlag 14 százalékkal bővült, addig az Erste vállalati hitelállománya 21 százalékkal gyarapodott 2018-ban, és az elmúlt év végére meghaladta a 600 milliárd forintot.
Szabados Richárd rámutatott: ezzel a pénzintézet a tervezettnél fél évvel hamarabb teljesítette időarányosan a három éves stratégiai célkitűzésében szereplő tervét, amely az állomány megduplázásával számol. Az újonnan folyósított hitelek összege tavaly közel 7 százalékkal haladta meg a 2017-es teljesítményt.
Elmondta: az Erste piaci részesedése a vállalati hitelezésben a három évvel ezelőtti 4 százalékról 7 százalék fölé nőtt. A vállalati hitelezésben már közepes méretűnek számító bank a jövőben is az átlagot meghaladó bővülést tervez, várakozása szerint 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezővé válik. A hitelállomány növekedésében főleg a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása és a nagyvállalati hitelezés mellett már a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozása is nagy szerepet játszik. A kkv-szektornál az új kihelyezések 16 százalékos növekedése az állomány 23 százalékos gyarapodását hozta magával - mondta Szabados Richárd.
A vállalati üzletág vezetője kiemelte: a vállalati hitelezés gyors bővülése mellett a nem teljesítő hitelek aránya nem éri el az 1 százalékot sem.

(Forrás:gepjarmuszektor.co.hu, mti/Fotó:pixabay)