A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a frankfurti DAX index 1,11 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,75 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,10 százalék emelkedést mutatott, a milánói FTSE MIB index 1,94 százalékkal erősödött.

A pénzügyi papírok erősödését a Fed szerdai kamatemelése váltotta ki. A banki részvények átlagosan másfél százalékkal erősödtek Európában, de nem volt ritka a 2-4 százalékos emelkedés sem, mint például a Deutsche Bank, a BNP Paribas, a Societe Generale, vagy a Barlclays.

Az olasz bankok körében is nagy volt az emelkedés, indexük két százalékkal erősödött. A Monte dei Paschi részvénye négy százalékkal erősödött a sikeresnek tűnő tőkeemelést kezdeményezésének a hírére.

Az autóipari részvényeket az európai autópiaci forgalom 5,6 százalékos novemberi növekedése emelte meg.

A pénzügyi ágazatokban jelentkező erősödést a nyersanyagipari ágazat részvényei ellentételezték árfolyamvesztéssel. A dollárnak a Fed kamatemelését követő erősödése nagyban megterhelte a nyersanyagipari vállalatok részvényeit.

A dollár erősödése persze az olaj és az arany árán is nyomot hagyott, mindkettő gyengült.

A főbb devizák kosarával szemben a dollár árfolyamát tükröző dollár-index 2002 decembere óta a legmagasabb szintre, 103,10 pontra emelkedett csütörtökön, ami 1,3 százalék erősödésnek felel meg. Az euró pedig több mint egy százalékos eséssel közel 14 éve a legalacsonyabb árfolyamot érte el, 1,0395 dolláron.

Az arany jegyzése a határidős piacon csökkent, a legközelebbi kontraktus 3,17 százalékkal 1126,85 dollárra unciánként.

A Brent nyersolaj ára 0,58 százalékkal hordónként 53,59 dollárra, a WTI nyersolaj ára 1,18 százalékkal 50,44 dollárra csökkent.

(Fotó:bankszektor.hu, mti/Fotó:twitter)