A "Kke-bankpiaci kilátások: Közép- és Kelet-Európa (KKE) - itt a helyünk" című tanulmány szerint, amelyet az UniCredit Strategy and Corporate Foresight szakterülete készített, a 2008-2009-es válság óta először lehet növekedésre számítani a régió valamennyi országában, 2017-ben többségükben erős, 3 százalékos vagy azt meghaladó bővülési ütemmel - ismerteti közleményében a bank.

Az általánosságban kedvező makrogazdasági környezetet tükrözi, hogy a KKE régió bankszektora - a 2008-2009. évi válság óta először - valamennyi országban nyereséges volt 2016-ban, összességében pedig a régió teljesítménye Nyugat-Európáét is meghaladja, noha a jövedelmezőség szintje a térségen belül változó.

Az elemzés szerint megoldódni látszik a múltbeli problémák egy része, ami stabilabb alapokra helyezi a régió bankszektorát. Mostanra három biztató jelenség - fenntarthatóbb finanszírozási modell, a lakossági szegmensben alacsonyabb devizahitel arány, az eszközminőség folyamatos javulása - látható a tanulmány szerint.

Mint Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője a bank közleményében kifejti, Közép- és Kelet-Európa üzleti szempontból továbbra is vonzó, GDP-növekedési ütemének dinamikája jó, a bankszektor jövedelmezősége továbbra is kedvező, a régió továbbra is a csoport növekedési motorja marad.

Mauro Giorgio Marrano, az UniCredit Strategy and Corporate Foresight régiós koordinátora szerint 2017-2018-ban várhatóan csaknem minden országban növekedni fog a hitelezés, miután a sereghajtók is erőre kapnak. A nem teljesítő hitelek aránya várhatóan tovább csökken, míg a jövedelmezőség továbbra is meghaladja majd Nyugat-Európáét.

Az innováció szempontjából a digitális bankolás térhódítására lehet számítani a régióban. A kke-országok többségében viszonylag magas fokú a digitalizáció, és bár ez elmarad az EU legfejlettebb országaitól, a felzárkózás folyamatos. Így a régió kiváló lehetőségeket kínál a bankok számára, hogy szolgáltatásaikat még innovatívabb megoldásokkal bővítsék.

Az UniCredit 2600 milliárd euró mérlegfőösszegével a kke-régió vezető bankja. Az UniCredit CEE Division eszközeinek 63 százaléka a KKE-EU térségben, 23 százaléka Törökországban, 14 százaléka pedig Oroszországban van.

Az UniCredit európai bankhálózata Olaszország, Németország, Ausztria (NYE), Bosznia-Hercegovina, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország (KKE) piacára terjed ki, a tanulmány ezeket elemzi.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:unicredit)