Hétfőn indexemelkedéssel zárt az európai tőzsdék többsége. A néhány kivétel egyike Milánó volt, ahol az újonnan alakuló kormány költségvetési kiadásaival kapcsolatos befektetői aggodalmak vitték a mélybe a tőzsdeindexet. Milánó 1,52 százalék veszteséggel zárt. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga a hétfői tőzsdezárás után terjesztette be kormányalakítási tervét Sergio Mattarella államfőnek. A koalíció miniszterelnök-jelöltjének elfogadásáról kedden dönt az államfő.

Az európai tőzsdék többsége viszont erősödő lendülettel nyugtázta hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus veszélyének elhárulását.

Az Egyesült Államok és Kína a hét végén egyezett meg abban, hogy kölcsönösen elállnak az importvámok megemelésétől és együttműködnek a kereskedelmi mérlegegyensúly helyreállításában. A megállapodás értelmében Kína több energiahordozót és mezőgazdasági cikket fog vásárolni az Egyesült Államok évi 335 milliárd dollár külkereskedelmi deficitjének csökkenése érdekében.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,26 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Egyes piacok ünnepi zárva tartása miatt a páneurópai Stoxx 600 index és az euróövezeti EuroStoxx50 index hétfőn nem állt rendelkezésre.
Londonban 1,03 százalék erősödéssel zárt az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,41 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Frankfurt ünnep miatt zárva tartott.

Az olajár emelkedett, részben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus elodázásának köszönhetően, részben pedig a venezuelai termelés esetleges további csökkenéséről elterjedt hírek miatt. A választás tisztaságát megkérdőjelező Egyesült Államok ugyanis olajipari szankciókat helyezett kilátásba Venezuela ellen, ahol az olajtermelés már egyébként is harmadával csökkent két év alatt.

A Brent az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,28 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 79,44 dolláron. A WTI ára 0,32 százalékkal 72,58 dollárra emelkedett.

A Brent ára a múlt héten 2014 óta első alkalommal lépte át a 80 dolláros határt. A Brent egy hónap alatt 7,5 százalékkal, a WTI 5,7 százalékkal emelkedett.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték alacsonyabban 1,1776 dolláron, a határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának jegyzése 0,15 százalékkal unciánként 1288,90 dollárra csökkent. Az arany azonnali ára hétfőn unciánként 1281,79 dolláron érte el idei mélypontját.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti, youtube, pinterest)