Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye idén a második negyedévben 128,9 milliárd forint volt, 10 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 57 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint a változatlanul alacsony kockázati költségek, továbbá a javuló költséghatékonyság és portfólió-minőség alakította.
Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 114 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve éves összevetésben 45 százalékkal nagyobb, 118,9 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül.
A bankcsoport első félévi konszolidált korrigált adózott eredménye 246,3 milliárd forint volt, ami az előző év hasonló időszakát több mint kétszeresen meghaladja, 116 százalékos növekedés éves összevetésben.
Közölték: a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása a féléves korrigált profiton belül 51 százalékot képviselt, éves összevetésben 6 százalékponttal javult. Minden külföldi leánybank  nyereséges volt, a legnagyobb mértékű  negyedéves javulás a bolgár, horvát, szlovén, román, illetve a Merkantil Csoport egyedi teljesítményében volt tapasztalható.
Az első fél évben a csoport egészét tekintve a folyamatok alapvetően pozitívan alakultak. A járvány esetleges 4. hulláma óvatosságra int, a várható makrogazdasági hatás azonban a jelenlegi előrejelzések alapján lényegesen kisebb lehet - közölték.
Az OTP menedzsment elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-es és a 2020-as év után szabályozói kérésre felfüggesztett, de a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forint osztalék kifizetését is. Az első fél év után a levont 42 milliárd forintnyi osztalék nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után kifizetendő éves osztalékról - írták.
A menedzsment szerint a teljesítő (Stage 1+2) hitelállományok az év egészében 10 százalékot meghaladó ütemű növekedése valószínűsíthető árfolyamszűrten, amennyiben folytatódnak az első fél évben tapasztalt kedvező tendenciák.
Az OTP-csoport összes bevétele 9 százalékkal nőtt, 617,6  milliárd forintot tett ki az első fél évben. A második negyedéves 316,4 milliárd forint bevétel 5 százalékos növekedés az előző negyedévhez, illetve 11 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.
A nettó kamatbevétel 5 százalékos növekedéssel meghaladta a 413 milliárd forintot az első hat hónapban. A második negyedévben 210,5 milliárd forint lett, 4 százalékkal több az előző negyedévinél, és 8 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok csaknem 152 milliárd forintot tettek ki, ez 12 százalékkal több az előző félévinél. A második negyedévben meghaladták a 80,2 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 12 százalékos, évesben pedig 21 százalékos növekedésnek felel meg.
A működési kiadások gyakorlatilag stagnáltak 310 milliárd forinton. Mindennek hatásaként a második negyedévi működési eredmény 160,5 milliárd forint lett, 9 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 23 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A féléves működési eredmény 19 százalékkal 307,4 milliárd forintra nőtt.
A bank mérlegfőösszege 24 550 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 1 százalékkal, éves szinten 13 százalékkal bővült.
Az ügyfélhitelek nettó értéke 14 065 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 18 258 milliárd forinton álltak - mindkét esetben árfolyamszűrten - a fél év végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 2 százalékponttal 77 százalékra mérséklődött az első hat hónapban.
A jelentés szerint az első fél évben 31 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt (adózás után), melyből 7,2 milliárd forint a második negyedévben jelentkezett. Ezen belül 5,6 milliárd forint a Magyarországon 2021. szeptember 30-ig meghosszabbított törlesztési moratórium várható egyszeri eredményhatása soron az OTP Core és Merkantil csoportot érintően, adózás után.
2021. június 30-án a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,6 milliárd eurónak megfelelő volt.
Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai zárásra a részvények ára 200 forinttal, 16 650 forintra erősödött, forgalmuk 5,3 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 17 025 forint, a legalacsonyabb 8870 forint volt.
(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay, otp)