Idén június 1-jén jelentették be, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től, mivel előzőleg a Metis az MKB Bank 45 százalékát birtokolta, így az ügylet lezárásával a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Konzum Befektetési Alapkezelő ezzel azonos mértékű befolyást szerezhet Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A tranzakcióhoz  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti hozzájárulására is szükség volt.

A Konzum Befektetési Alapkezelő azt is bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját.

Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő az MNB felügyeleti jóváhagyását követően ugyanilyen mértékű, azaz 45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

Az ügylet kapcsán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Konzum Nyrt. akkor bejelentette, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját. Ezzel az alapkezelő szándéka az volt, hogy az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)