Virovácz Péter, az ING
Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában előre bocsátotta, hogy hatalmas meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye 2020 utolsó negyedévében. A GDP negyedéves összevetésben 1,1 százalékos növekedése még a legoptimistább előrejelzéseket is felülmúlta.

Az a tény, hogy a novemberi magyar és külföldi szigorítások ellenére a magyar gazdaság növekedni tudott, azt jelenti, hogy sokkal nagyobb kilábalási potenciál van a gazdaságban, mint azt várták. Az éves átlagnál dinamikusabb negyedik negyedéves teljesítmény pozitív áthúzódó hatást jelent 2021 egészére nézve.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetőjét szintén meglepte, hogy a novemberben bevezetett korlátozások ellenére is növekedni tudott a GDP. Feltételezi, hogy az ágazatok jelentős része megközelítette vagy elérte az egy évvel korábbi szintjét, ami gyors kilábalásra utal. A negyedik negyedéves kedvező adat 2021-re előrevetíti a gazdaság felpattanását, aminek mértékét meghatározza majd, hogy a korlátozások mennyire húzódnak el.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay)