Hétfői közleménye szerint az MNB hivatalból előzetes bejelentés nélküli piacfelügyeleti eljárást folytat az egyesült királysági székhelyű, de budapesti irodával és hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező Goldsten Limited tevékenységének áttekintésére. A jegybank eddigi adatai szerint a társaság ügyfeleinek olyan befektetési lehetőséget ajánl, ahol - általában két év lekötési idő elteltével - az átvett pénzek visszafizetését, továbbá 90 naponként esedékes, a jelen piaci viszonyok között irreálisan magasnak tekinthető hozamot ígér.
A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi, így betétgyűjtési tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet, az MNB nyilvántartásaiban azonban a Goldsten Limited nem szerepel.
A jegybank az ügyfelek védelmében azonnali hatállyal megtiltotta a  társaságnak, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.
Az MNB felidézte, hogy már korábban közzétette a Goldsten Limitedre vonatkozó, az ügyfeleknek szóló felhívását a honlapján, a befektetők érdekeinek megóvása érdekében pedig büntető feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.
A jegybank felhívja az ügyfelek figyelmét: egy-egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)