Az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról kiadott jelentés alapján a háztartások kezén lévő állampapírok értéke áprilisban 69 milliárd forinttal, az év első négy hónapjában 341 milliárddal nőtt, a pénzügyi intézményeknél 247 milliárd, illetve 558 milliárd forintos volt a havi és az első négyhavi emelkedés. A külföldiek kezén lévő állomány az első két hónapban 273 milliárddal csökkent, majd a márciusi 47 milliárd után áprilisban újabb 40 milliárd forinttal emelkedett - derül ki az MNB adataiból.
Április végén a forintban kibocsátott papírok állománya 20 173 milliárd forint, a devizában kibocsátott papírok állománya 7 068 milliárd forint volt - közölte.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán áprilisban egy papír járt le és három új sorozat kibocsátása történt meg, a nettó kibocsátás 177 milliárd forintot tett ki. Az elsődleges piacon 214 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 173 milliárd forintot tettek ki - részletezi a jelentés.

A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegynél a ki- és rábocsátások 120 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 133 milliárd forint volt. A lakossági papírok kibocsátása elmaradt a lejáratoktól, az értékesítés névértéken 298 milliárd forintot, a lejárat 336 milliárd forintot ért el.

A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán áprilisban egy papír járt le 39 milliárd forint összegben és egy új sorozat került ki a piacra 48 milliárd forint értékben. Az árváltozás 25 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 20 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)