Hozzátette, hogy bár jövőre már 4 százalékos emelkedéssel számolnak, a magyar gazdaság csak 2022-re áll majd vissza a koronavírus okozta válság előtti szintre.

Török Zoltán szerint a Magyar Nemzeti Bank számára most az alacsony kamat fontosabb, mint a forint stabilitása, mindez pedig azt jelenti, hogy a következő időszakban a forint akár tovább is gyengülhet.
A vezető elemző kedvezőnek értékelte a koronavírus-járvány első hullámában a kormány által hozott korlátozó és gazdaságvédelmi intézkedéseket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a járvány mostani, második hullámában is  "égető szükség van" egy jelentős gazdaságvédelmi akciótervre. Úgy  vélte, hogy a gazdaságpolitika a jövedelem-kiesést egyelőre nem orvosolja, pedig fontos lenne az elhúzódó recesszió miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások, főként kisvállalkozások és magánszemélyek direkt támogatása.
Kiemelte, hogy a koronavírus elleni vakcina megjelenéséig, amely jövő év második felében várható, a járvány "rá fogja nyomni a bélyegét" a gazdaságra.
Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta, hogy az euróövezetben a gazdasági visszaesés 6 és 10 százalék között mozoghat az idén. A Magyarország számára meghatározó, német gazdaság csökkenése vélhetően 6 százalék körül alakul, Olaszországban azonban a 10 százalékot is elérheti.
Török Zoltán kérdésre elmondta, a pénzpiacok Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt győzelmében bíznak, ezt támasztja alá, hogy annak a hírére, hogy Biden lehet a következő elnök, gyengült a dollár, míg például a forint erősödött.
Biden győzelmével az amerikai - magyar politikai viszonyok átalakulhatnak, a gazdasági kapcsolatokat azonban nem veszélyeztetné egy esetleges elnökváltás - tette hozzá a Raiffeisen vezető elemzője.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay)