Az index novemberi értéke 2007 júliusa óta a legmagasabb értékre, 34,0 pontra emelkedett az októberi 29,7 pontról. Elemzők kisebb növekedést, 30,8 pontot vártak novemberre.

Az index elemei közül az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató 2007 szeptembere óta a legmagasabb szintre, 45,8 pontra emelkedett az előző havi 41,8 pontról. Az euróövezet gazdasági helyzetének alakulásával szembeni várakozásokat tükröző mutató pedig két és fél éves csúcsra, 22,8 pontra emelkedett 18,3 pontról. Németország esetében még erősebb a befektetők optimizmusa.

A Sentix németországi beruházási hangulatindexe a felmérés történetének legerősebb értékére, 42,4 pontra emelkedett az októberi 37,7 pontról.

Több év stagnálás után az euróövezeti gazdaság erős növekedési pályára lépett az Európai Központi Bank rendkívül laza monetáris politikájának támogatásával. Már megjelentek az olyan aggodalmak, miszerint ingatlan- és kötvénybuborékok keletkezhetnek a leggazdagabb országokban.

A 2001-ben alapított, Frankfurtban működő független kutatóintézet novemberi felmérése azonban arról tanúskodik, hogy a fellendülés nemcsak Európára korlátozódik. A kutatásba bevont minden régióban tovább élénkült a gazdaság, a világgazdaság befektetői hangulatindexe 27,3 pontra, 2007 júliusa óta a legerősebb szintre emelkedett.

"A világgazdaság dübörög. Ennek még élesebben kell felvetnie a túlfűtöttség tüneteinek kérdését" - mutatott rá a Sentix.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)