A legújabb észak-koreai rakétateszt mély veszteségbe taszította kedden a világ tőzsdéit, a kezdeti riadalom azonban később enyhült és mire az amerikai kontinensre helyeződött át a globális értékpapír kereskedés súlypontja, az árfolyamindexek ismét emelkedésnek indultak. A piacok szemmel láthatóan megnyugvással fogadták, hogy a rakétakilövéssel keltett politikai feszültség a nap folyamán nem eszkalálódott tovább.

Mindazonáltal az arany ára geopolitikai feszültség idején élvezett befektetési menedék szerepének köszönhetően tavaly november óta a legmagasabbra, unciánként 1322 dollárra emelkedett. A zárás előtt két órával a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése azonban már alacsonyabban, 1316,90 dolláron állt unciánként, ami 0,12 százalékos napi emelkedésnek felel meg.

Hétfőn az arany ára 1,4 százalékos, május közepe óta a legnagyobb napi emelkedést ért el.

Az amerikai nyersolaj ára egyhavi mélypontra 45,91 dollárra csökkent hordónként, mivel a Harvey trópusi vihar miatt olajfinomítókat kellett leállítani, vagyis nyersolajból túlkínálat lépett fel. A piaci zárás előtt két órával azonban a WTI legközelebbi kontraktusát már magasabban, hordónként 46,28 dolláron jegyezték, ami 0,58 százalékos napi árcsökkenésnek felel meg. A Brent nyersolaj ára viszont nem változott, 51,42 dolláron állt. A WTI és a Brent közötti árkülönbözet így két éve a legnagyobbra tágult.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:twitter)